2010-09-21

Utan proportioner

DNs ledare idag för fram en viktig punkt med tanke på det parlamentariska läget. De sju etablerade partierna är överens om att SDs påverkan i riksdagen måste begränsas. Detta gör att även oppositionen har ett ansvar. DN skriver;

Men ansvaret för att Sverige ska gå att styra, såväl i dag som under kommande mandatperioder, ligger även hos oppositionen. Genom att lägga fram gemensamma rödgröna förslag kan den skapa problem för regeringen. Sverigedemokraterna kan då hota med att rösta på det rödgröna förslaget, vilket försätter regeringen i en utpressningssituation.”

Risken är ju uppenbar att SD kan hänga kvar även nästa mandatperiod. Är olyckan framme och vi får ett regeringsskifte så är ju sannolikheten att en sådan regering är en minoritetsregering. Då vill det till att de rödgröna har tänkt på lite längre sikt, för det är ju deras agerande under denna mandatperiod som kommer sätta standarden för hur framtida opposition agerar i ett liknande läge.

Förhoppningsvis kommer de s.k. onsdagsrösterna göra att de senaste dagarnas spekulationer kring regerings stöd i riksdagen stannar vid akademiskt dravel. Faller de rösterna rätt ut så kan Alliansen få egen majoritet. En statsvetare gör bedömningen att chansen är 50-50 att regeringen får den efterlängtade majoriteten. Alliansen har ju bara fått drygt 7.000 röster färre än S+V+MP och SD ihop, men hela fem mandat mindre. Detta visar med all önskvärd tydlighet att vi inte har något proportionerligt valsystem, även om vi trott att vi har det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar